Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

Με τι μοιάζει, με τι μοιάζει;Με τι μοιάζει, με τι μοιάζει; Ώρα τώρα προσπαθώ να καταλάβω τι θυμίζει και δε μπορώ με τίποτα... Κοιτάζω φωτογραφίες, παρακολουθώ βίντεο, αποσπάσματα εκπομπών, γνώμες και ομιλίες . Αναδρομή στο παρελθόν σε συζητήσεις, καταστάσεις, σε προσωπικές εμπειρίες. Με τι μοιάζει, με τι μοιάζει; Α! ΝΑΙ! Το βρήκα...
Σαπισμένο φρούτο! Μα πως δε το σκέφτηκα πιο πριν; Σαπισμένο φρούτο που το έχεις αφήσει καιρό μέσα στο ψυγείο σου.
Μια μέρα το αγόρασες μαζί με άλλα από τη Λαϊκή Αγορά. Πέρασες από μπροστά τους και ήταν τόσο μεγάλα, φαινόντουσαν τόσο ζουμερά και με τόσο έντονα χρώματα που δε θα μπορούσες να τα προσπεράσεις. Μα και αυτός ο πωλητής;
"Τα καλύτερα! Τα πιο νόστιμα! Φυσικά στην καλύτερη τιμή!"
Έτσι λοιπόν τα αγόρασες και γρήγορα - γρήγορα τα έβαλες μέσα στο ψυγείο να μη χαλάσουν. Έφαγες ένα, δύο, πέντε, δέκα και αυτό έμεινε εκεί μόνο του περιμένοντας να φαγωθεί. "Θα χαλάσω" φώναζε κάθε φορά που άνοιγες την πόρτα. Κάθε φορά που γύριζες από τη δουλειά, τον καφέ, τις διακοπές! Τώρα φωνάζει "μη με φας γιατί αλλοιώθηκα, σάπισα και φύγανε όλες οι θρεπτικές ουσίες που μπορώ να σου προσφέρω". Αν το φας θα χαλάσεις και εσύ!
Σαπισμένο φρούτο. Με αυτό μοιάζει η κοινωνία ή ένα μεγάλο μέρος της τουλάχιστον.
Μπορεί την κοινωνίας να στη δώσανε έτοιμη χωρίς να τη διαλέξεις μόνος από τον πάγκο, αλλά η κατάληξή της είναι η ίδια. Σαπισμένη μέσα σε ένα "ψυγείο" υποσχέσεων νομίζοντας ότι θα διατηρηθεί. Προτού δώσει ότι θρεπτικό έχει για την υγεία σου, τη σκέψη σου, τη ζωή σου. Η μισή πλευρά της μουχλιασμένη έτοιμη να κατασπαράξει και το άλλο μισό. Ένα εχθρικό μέρος που γεννάει συμπεριφορές και καταστάσεις εξόντωσης της υγιής πλευράς. Μόνο εχθροί γεννιούνται και εχθρικά ερωτήματα!
Αριστερά ή δεξιά;
Κόκκινο ή Πράσινο;
Κίτρινο ή Μαύρο;
Οι Πάνω ή οι Κάτω;
Κουκούλα ή Κράνος...
Μια κοινωνία διχασμένη και παραμελημένη, μια κοινωνία που η νοημοσύνη της φτάνει στο σύμπαν και η πράξης της σε σβήνει από αυτό! Μια κοινωνία που η τεχνολογία της φέρνει τους ανθρώπους κοντά με το πάτημα ενός κουμπιού και στέλνει την συνύπαρξη τους χιλιόμετρα μακριά.

Αμελήσαμε, ξεχάσαμε, βολευτήκαμε και σάπισε!

Η λύση είναι να πεταχτεί γρήγορα στα σκουπίδια και να πάμε να αγοράσουμε νέο "φρούτο".
Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχουμε δαγκώσει από το προηγούμενο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: